Εμμ. Πορτάλιου 3-5 74 132 Ρέθυμνο, Κρήτη.Τηλ.: 28310 29241. Fax: 28310 51403.E-mail: info@cinelandpantelis.gr
iphone application cinelandpantelis android application cinelandpantelis

ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη του 1942, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως, ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική «Συννεφιασμένη Κυριακή».

 

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Μανούσου Μανουσάκη στην μεγάλη οθόνη.

 

Ηθοποιοί:

 

Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδη, Μιχάλης Αεράκης, Γιάννης Αϊβάζης, Πέτρος Ξεκούκης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Ξανθή Γεωργίου, Σταμάτης Τζελέπης, Ρεγγίνα Παντελίδη, Νίκος Ιωαννίδης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ιωάννα Παλαιοπάνου, Χριστίνα Μαντέση, Στέλλα Γιαμπουρά

Σκηνοθεσία:

 

Μανούσος Μανουσάκης

Μουσική:

 

Θέμης Καραμουρατίδης

Παραγωγή:

 

Μαρία Μανουσάκη

Σενάριο:

 

Βασίλης Σπηλιόπουλος, Άντα Γκούρμπαλη, Μανούσος Μανουσάκης

Είδος ταινίας:

 

Αισθηματικό δράμα

Συνδέσεις:

 

Επίσημη ιστοσελίδα

 • Επιστροφή του Μανούσου Μανουσάκη στην μεγάλη οθόνη μετά από 17 χρόνια και την ταινία «Κόκκινος δράκος». Μάλιστα, στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

 

 • To μπουζούκι του Τσιτσάνη που χρησιμοποιήθηκε κατά τα γυρίσματα είναι μια ευγενική παραχώρηση της Γιώτας Νέγκα.

 

 • Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίζεται η ταινία, έγραψε το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον τελευταίο.

 

 • O Ανδρέας Κωνσταντίνου βρέθηκε στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2007 για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Ψυχραιμία» του Νίκου Περάκη, όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σταυρακομανιού. Τον απολαύσαμε ως Σπύρο Μαλταμπέ στην «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, ενώ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Όχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου. Επίσης, συμμετείχε στην ταινία «Άλλη θάλασσα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη.

 

 • Τα τραγούδια της ταινίας ηχογραφήθηκαν με όργανα από τη συλλογή του Βασίλη Τσιτσάνη.

 

 • Η σκέψη για την ταινία δημιουργήθηκε πριν από 7 περίπου χρόνια, με τον τότε τίτλο της να είναι «Συννεφιασμένη Κυριακή». Αυτός θα είναι και ο ξενόγλωσσος τίτλος της ταινίας («Cloudy Sunday»).

 

 • Για την ολοκλήρωση του σεναρίου χρειάστηκαν τρία χρόνια με ιστορικό σύμβουλο αλλά και με ανθρώπους που εκτός από την ιστορία γνώριζαν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.

 

 • Ο Αντρέας Κωνσταντίνου έκανε μάθημα μπουζουκιού για πολλούς μήνες. Το ίδιο και ο Νίκος Ιωαννίδης με την κιθάρα, ενώ ο Γιώργος Παναγιωτίδης, Θεσσαλονικιός, δεν χρειάστηκε μαθήματα καθώς είναι μουσικός, παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά. Η αγάπη του για τον Βασίλη Τσιτσάνη τον έφερε στην Αθήνα πολλές φορές για τα γυρίσματα.

 

 • Το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη εκδόθηκε το 2001.

 

 • Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι ο πραγματικός σταθμός από όπου το 1943 ξεκίνησαν τα τρένα για το Άουσβιτς. Το τρένο μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια του ΟΣΕ, καθώς τα βαγόνια ήταν διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και η ατμομηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στη Δράμα. Επισκευάστηκε από τεχνικούς του ΟΣΕ και λειτούργησε ξανά.

 

 • Στο soundtrack της ταινίας περιλαμβάνεται μια σπάνια εκτέλεση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Τσιτσάνη, ερμηνευμένο από τον Βασίλη Τσιτσάνη και την Ελένη Γεράνη.

 

 • Ο Κωστής Γκίκας ήταν διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες «Πρώτη φορά νονός», «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», «Ένας κι ένας», «Απόντες».

 

 • Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 6.000 κοστούμια, πολλά από τα οποία είναι αυθεντικά ενδύματα της εποχής. Η έρευνα για τα κοστούμια έγινε σε βεστιάρια επαγγελματικά και ιδιωτικά, σε σεντούκια μαμάδων και γιαγιάδων, με τη συμβολή ειδικών σε θέματα στρατιωτικών στολών και αξιοπιστίας. Tα διακριτικά των στολών παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού. Οι πρόβες των ρούχων για κάθε ηθοποιό διήρκησαν πολλές ημέρες.

 

 • Όλοι οι ηθοποιοί, που ερμηνεύουν ρόλους Εβραίων έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα «Λαντίνο», τη γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τα Ελληνικά. Έχοντας έρθει από την Ισπανία το 1492, διωγμένοι από την Ισαβέλλα την Καθολική, οι Εβραίοι διαμόρφωσαν το γλωσσικό αυτό ιδίωμα μέσα στους αιώνες.

 

 • Υπήρξε μια σκέψη για μεταφορά του μυθιστορήματος ως τηλεοπτική σειρά.

 

 • Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με όργανα της εποχής. Η ορχήστρα συμπεριλάμβανε ελληνικά λαϊκά όργανα, όπως μπουζούκια, μπαγλαμάδες και τζουράδες, αλλά και δυτικά όπως κουαρτέτο εγχόρδων και συμφωνικά τύμπανα.

 

 • Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της γαλλικής παραγωγής «Voir du pays», όπου συμμετέχει ο κρητικής καταγωγής Ανδρέας Κωνσταντίνου.

 

 • Στην ταινία συμμετείχαν 2.500 χιλιάδες βοηθητικοί ηθοποιοί. Για όλους αυτούς τους ηθοποιούς χρειάστηκε ενδυματολογική μελέτη, μελέτη μακιγιάζ και κομμώσεων και πρόβες πολλών εβδομάδων. Ήταν όλοι τους τόσο απορροφημένοι στους ρόλους τους και στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία, που σε κάποια εξωτερικά γυρίσματα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο κόσμος σταμάταγε έκπληκτος νομίζοντας πως «οι Γερμανοί ξανάρχονται».

   

Πίσω

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM. powered by HOTSoft.gr internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες