Εμμ. Πορτάλιου 3-5 74 132 Ρέθυμνο, Κρήτη.Τηλ.: 28310 29241. Fax: 28310 51403.E-mail: info@cinelandpantelis.gr
iphone application cinelandpantelis android application cinelandpantelis

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη. Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

 

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.


Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

 

Ηθοποιοί:

 

Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μανώλης Ψαρουδάκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Μιχάλης Αεράκης, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ, Στέλλα Ψαρουδάκη

Σκηνοθεσία:

 

Παντελής Βούλγαρης

Μουσική:

 

The Boy

Παραγωγή:

 

Γιάννης Ιακωβίδης

Σενάριο:

 

Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης

Είδος ταινίας:

 

Δραματική

Καταλληλότητα:

 

Κ-12

Συνδέσεις:

 

Επίσημη ιστοσελίδα

 • Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος έλαβε χώρα στις φυλακές Ιτζεδίν, που βρίσκονται στο Καλάμι Χανίων, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σούδας, την αρχαία Άπτερα, τις Μουρνιές και το Μαράθι.

 

 • Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι δήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν ως βοηθητικοί ηθοποιοί.

 

 • Δεύτερη συνεργασία για Παντελή Βούλγαρη, Ανδρέα Κωνσταντίνου και Αινεία Τσαμάτη μετά τη «Μικρά Αγγλία».

 

 • Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με αρκετά όμως στοιχεία μυθοπλασίας.

 

 • Η δράση της ταινίας είναι τοποθετημένη στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το οποίο όμως δε σώζεται πλέον και έτσι επιλέχθηκαν οι φυλακές Ιτζεδίν για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων.

 

 • Η 11η μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

 

 • Πρόκειται για την τρίτη ελληνική ταινία που γυρίζεται στις φυλακές Ιτζεδίν. Προηγήθηκαν οι «Μέρες του '36» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και «Τα πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη.

 

 • Ο Αντρέ Χένικε έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Η πτώση», «Μια επικίνδυνη μέθοδος» και «Pandorum».

 

 • Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, με καταγωγή από το Ηράκλειο, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο σε μια άλλη ταινία που γυρίστηκε στην Κρήτη, την «Ψυχραιμία!» του Νίκου Περάκη, το 2007.

 

 • Ο Παντελής Βούλγαρης είχε την επιθυμία να μεταφέρει κινηματογραφικά την ιστορία των «200», μετά την ταινία του «Όλα είναι δρόμος».

 

 • Τρίτη ταινία του Παντελή Βούλγαρη το σενάριο της οποίας επιμελείται η σύζυγός του, Ιωάννα Καρυστιάνη, μετά τις «Νύφες» και τη «Μικρά Αγγλία».

 

 • Τα γυρίσματα της ταινίας επισκέφθηκε ο Μανόλης Γλέζος. Μάλιστα, ο αδελφός του, Νίκος, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Σύρρος, εκτελέστηκε λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα της ταινίας.

 

 • Δεύτερη φορά που ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ενσαρκώνει ένα υπαρκτό πρόσωπο, μετά το Βασίλη Τσιτσάνη στην ταινία του Μανούσου Μανουσάκη, «Ουζερί Τσιτσάνης».

 

 • Η Μελία Κράιλινγκ έχει εμφανιστεί στην ταινία της Marvel, «Φύλακες του γαλαξία».

 

 • Η φωνή της Ιωάννας Καρυστιάνη ακούγεται σε σκηνές της ταινίας.

 

 • Παραγωγός της ταινίας είναι ο Γιάννης Ιακωβίδης, ο οποίος μας έχει δώσει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Μικρά Αγγλία», «Ψυχή Βαθιά», «Νήσος», «Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού», «Straight Story», «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» και «5 λεπτά ακόμα».

 

 • Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν στις 13 Μαΐου.

 

 • Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κοστουμιών αγοράστηκε από τη Γερμανία. Αρκετά από αυτά καταστράφηκαν για τις σεναριακές ανάγκες.

 

 • Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Οι 200, άραγε θα μας ξεχάσουν;»

 

Πίσω

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM. powered by HOTSoft.gr internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες