ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ  ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

100 χρόνια μετά την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, η επιτυχημένη ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» είναι πιο επίκαιρη και συμβολική από ποτέ. Η οικουμενική ιστορία της ταινίας που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ απέσπασε πέντε βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αγαπήθηκε από το κοινό για την αυθεντική της ατμόσφαιρα και τη σπαρακτική αναπαράσταση της πυρπόλησης αυτή της αξεπέραστης κοιτίδας του πολιτισμού της Ιωνίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ταινία επανέρχεται με ειδικές προβολές που τιμούν την ιστορική επέτειο.

Ηθοποιοί:

 

Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Οζντεμίρ Σιφτσίογλου, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδη, Δάφνη Αλεξάντερ, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Ντάνιελ Κρόσλι, Ντάνκαν Σκίνερ, Νέιθαν Τόμας, Φωτείνα Παπαθεοδώρου, Γιάννης Βογιατζής, Τζέιν Λάποτεϊρ, Σούζαν Χάμσαϊρ, Ρούπερτ Γκρέιβς

Σκηνοθεσία:

 

Γρηγόρης Καραντινάκης

Μουσική:

 

Ανδρέας Κατσιγιάννης

Παραγωγή:

 

Διονύσης Σαμιώτης

Σενάριο:

 

Μιμή Ντενίση, Μάρτιν Σέρμαν

Είδος ταινίας:

 

Δραματική

 

   

 

  • Η αποστολή της ταινίας:

    Κάθε λαός έχει μια χαμένη πατρίδα/Κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του

    Μυτιλήνη 2015.  Χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι από  εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Έχουν γλυτώσει από τον θάνατο, τη βία και την ταπείνωση. Δεν έχουν πατρίδα, δουλειά, φίλους. Μερικοί δεν έχουν πια ούτε όνομα. Έχουν διατρέξει κάθε λογής κινδύνους, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι ταλαιπωρημένοι, αβέβαιοι, μετέωροι.

    Μυτιλήνη 1922. Ακριβώς η ίδια εικόνα στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά από την κατεστραμμένη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρασία. Μόνη διαφορά πως είναι Έλληνες με Οθωμανικά διαβατήρια.

    Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.

    Αποστολή της ταινίας, δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα... Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

 

  • Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση. Η θεατρική παράσταση ήταν sold out για τρία ολόκληρα χρόνια.

 

  • Ο προϋπολογισμός της ταινίας αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

 

  • Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

 

  • Η ταινία είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Μαρίας Ντενίση, της Ολυμπίας Δουκάκη και του Κώστα Βουτσά. Η Μαρία Ντενίση, μητέρα της Μιμής Ντενίση, έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2020. Η Ολυμπία Δουκάκη επρόκειτο να συμμετάσχει στην ταινία, όμως έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2021. Ο Κώστας Βουτσάς υποδύθηκε στην θεατρική παράσταση τον πατέρα της Φιλιώς Μπαλτατζή, Πολύκαρπο.

 

  • Παραγωγός της ταινίας ο Διονύσης Σαμιώτης, ο άνθρωπος πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου: «Ευτυχία», «Πολίτικη κουζίνα», «Πρώτη φορά νονός», «Uranya», «Φοβού τους Έλληνες...», «Πεθαίνω Για Σένα!», κ.ά.

 

  • Στο Φάληρο, απέναντι από το ΣΕΦ, στήθηκε ένα τεράστιο σκηνικό στο οποίο αναπαραστάθηκε η προκυμαία της Σμύρνης.

 

  • Αρχικά, τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Μάιο του 2020 και η ταινία να προβληθεί το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όμως αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

 

  • Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Σίμος Σαρκετζής («Μικρά Αγγλία», «Το τελευταίο σημείωμα», «Ψυχή βαθιά»).

 

  • Η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, επρόκειτο να συμμετάσχει στην ταινία.

 

  • Η κυκλοφορία της ταινίας συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

 

Πίσω